Jag råkade radera detta inlägg när jag skulle sätta en kategori på det, varför jag lägger in det igen..
Vad innehåller din mat?
Förmodligen skulle du inte köpa en
bil utan att ta reda på vad för typ av bränsle som bilen behöver
för att funka bäst och de flesta av oss är väldigt noggranna med
att läsa de instruktioner och beskrivningar som finns angående en
ny tv eller dator.
Det många av oss däremot inte är
speciellt bra på är att skaffa sig kunskap om vad ens egen kropp
behöver för bränsle för att funka bra både idag och i framtiden.
Vi är inte heller bra på att läsa innehållsförteckningar på de
råvaror vi handlar hem för att sedan stoppa in i våra kroppar.
Hur viktig är egentligen den där
bilen, tv:n och datorn i ditt liv? Hur viktig är DIN KROPP i ditt
liv?
![]() |
Tanka rätt. Både bil och kropp! |
Utopin (i min värld) ser ut så som
att jag bara skulle vilja äta kött från gårdar som ja känner
till, älg och ren som fått springa fritt i skogen och fisk från sjön
där hemma som ja vet är fri från utsläpp. Jag skulle baka allt
mitt bröd och fikabröd, göra min egen musli, alltid koka min egen
sylt från mina egenplockade bär... ni ser var ja vill komma. Jag
försöker i den mån de går, utan att anstränga mig, göra
detta... men att det ALLTID skulle gå och för ALLA är i det
samhälle vi lever i idag en utopi.
Vad kan man göra utifrån de
förutsättningar som vi faktiskt har idag? Mitt svar: Bli lite
medveten. I början kan de kräva lite tid av dig att sätta dig in i
HUR man läser en innehållsförteckning, VAD saker innehåller,
VILKA ämnen som man kanske ska passa sig för etc. För jag lovar
er, matindustrin är ingen industri som hjälper dig att äta bra. De
använder ofta dåliga råvaror och kompletterar detta med
smakförstärkande konstgjorda ämnen, tillsätter massvis med salt
och socker och sprutar in koksaltlösning (i tex kyckling) för att
öka vikten och därmed kunna sätta ett högre pris.
Efter ett tag lär du dig dels hur du snabbt överblickar en
innehållsdeklaration men även ett mönster över vilka varor du "ska"
välja och inte.
Jag ska i detta inlägg inte alls gräva
ner mig för djupt på ämnet för jag har sjukt mycket ja skulle
vilja skriva utan jag ska försöka att specificera DETTA inlägg
till just innehållsförteckningar och innehåll i de varor som finns
i affären och hur man kan tänka kring detta. Andra delar gällande
kost kommer jag ta upp i separata inlägg
I en
innehållsförteckning (som är lagstadgat att ha) anges
ingredienserna i fallande ordning. Om det står till exempel ”socker”
(som kan döljas under namnen sackaros, glukos, invertsocker,fruktos,
sirap, glukossirap etc.) först så innehåller produkten
procentuellt mest av denna vara. HUR mycket socker den innehåller är
dock omöjligt att veta, OM den inte anges i %.
Socker
Så på tal om
socker... Ingen har väl undgått att en sockerdebatt har pågått
rätt länge i vårt samhälle? Industrin tillsätter sjukt mycket
socker i: bröd, yogurt, dryck, såser. Varför? Jo, det är en
väldigt billig produkt! Vi i sverige får i oss nog mycket socker
via de uppenbara produkterna, till exempel glass godis och kakor.
Därför kan det vara bra att bli medveten om hur mycket socker vi
får i oss som inte är uppenbart! Det behöver inte ens bli en uppoffring!
Problemen med
socker!?.. är många! Du får ofta i dig för lite näring i övrigt eftersom
socker är rena kolhydrater som helt saknar vitaminer, mineraler och
antioxidanter. Det mättar dåligt och risken att du får i dig för
mycket energi är stor. Detta i kombination med att socker har
väldigt högt GI innebär en risk för diabetes typ 2 och hjärt och
kärlsjukdomar (listan kan göras lång).
De farligaste
sockerfällorna göms ofta bakom bilder av nyttiga bär. Barnen är
särskilt utsatta eftersom de färgglada förpackningarna riktar sig till
dem. De flesta små fruktyougurtarna har faktiskt samma effekt
på fettinlagring som fet glass och en dl yougurt innehåller ca 2
sockerbitar. Så om du inte vill bli medveten för DIN egen värdefulla
kropps skull kan du väl bli det för dina eventuella nutida och framtida
barn?
Vår rädsla till
fett (som dock i och med lchf minskat lite) har lett till att industrin minskat på fetthalt men ökat på
sockerhalten för att fortfarande erbjuda ”bra” smaker på sina
produkter. Det kände nyckelhålsmärket är till exempel något som
lurat många att tro att detta är NYTTIGA produkter när det i
själva verket endast är FETTSNÅLA produkter som ofta innehåller
just, mycket socker.
Som sagt, jag skulle kunna skriva bra mycket mer om detta. Jag menar
inte heller att jag inte tycker att man ska äta dessa produkter alls...
jag gör det ibland och det är just det ordet jag vill belysa.. IBLAND..
inte jämt. Har man en bra kosthållning ÖVERLAG så ska man helt klart
unna sig godsaker då och då det tror jag både kropp och knopp mår bra
av!
![]() |
Vad väljer du till frukost? |
E-ämnen
Om du börjar läsa
innehållsförteckningar kommer du garanterat att stöta på ett
antal E-nummer. Dessa nummer är kodnummer för ett antal tillsatser
i maten. Det finns både bra och dåliga e-nummer och vissa som är
rent sagt skadliga. Man började införa dessa förkortningar dels
för att de skulle ta mindre plats på innehållsförteckningen men
även för att vissa av namnen på de ämnen de representerar inte
låter särskilt tilltalande. Jag brukar tänka: ”så lite e-nummer
som möjligt”. Ofta tyder ett stort antal e-nummer halvkassa
råvaror som saknar smak, konsistens och naturliga antioxidanter.
Det finns dock ett
E-nummer som jag är extra vaksam över. Det är E620-E625. Detta
ämne går även under namnen: glutamat, glutaminsyra,
kalciumglutamat, mononatriumglutamat, monoammoniumglutamat,
smakförstärkare eller magnesiumglutamat.
När jag gick på
universitetet i Umeå hade jag en lärare som forskade om detta ämne
och vad det gjorde med våra nervceller i kroppen och framförallt
hos barn. Hennes forskning var skrämmande (enligt mig) och hon kom
fram till att det bland annat kunde göra barn ”hyperaktiva”.
Vad är det då som händer rent konkret när vi intar för mycket glutamat?
När
skyddsmekanismerna blir överbelastade till följd av högt intag av ämnet
stiger glutamathalten i hjärnan. Vad som då inträffar är att glutamatet
gör så att cellväggen
öppnas och kalcium släpps in i nervcellen som börjar signalera
okontrollerat. Om nervcellen inte klarar av att stoppa kalciuminflödet
dör cellen, stimulerad till döds. Den brukar kallas "the taste that kills"Många av de hjärnskador forskarna kunnat koppla samman med överdosering av glutamat hittar man i hypotalamus som är sämre skyddad av blod-hjärn barriären. Blod-hjärn-barriären är inte heller fullt utvecklad hos barn. Barn är därför extra känsliga för glutamat. Gravida kvinnor som utsätts för glutamat överför detta till det oskyddade fostret och bör därför undvika glutamat. (enligt forskare, livsmedelsverket hävdar att det ej är så)
Djur som utsatts för glutamat under dräktigheten födde ungar som var ointelligenta, kortväxta, kraftigt överviktiga och hade störningar av hormonsystemet. Även gamla har en försvagad barriär mot glutamatets giftverkan.
I höga doser fungerar glutamat som ett ”stimuleringsgift” och dess effekt är att nervcellerna börjar signalera till varandra på ett okontrollerat sätt. Effekten av excitotoxiner (detta stimuleringsgift) på hjärnan påminner om centralstimulerande droger som kokain och amfetamin, med den skillnaden att överdosering av glutamat aldrig kan framkalla någon berusning.
Om
man går in på livsmedelsverket och läser om ämnet så skriver de
att de inte är skadligt förutom för små barn och spädbarn. Ok?!
Nu ska ja inte skrämma er med detta för jag tror att man måste konsumera
MYCKET för att detta ska uppstå. Men som forskaren som ja pratade med
sa.. VARFÖR CHANSA?.. vi BEHÖVER inte dessa ämnen!
Mat som jag på
rak arm vet innehåller dessa ämnen som jag helt avstår från: De
flesta buljonger (förutom ekologiska och något enstaka märke),
många såser och soppor, ALLA knorr-produkter, färdiga
kryddblandningar såsom grillkrydda och citronpeppar, kinamat från
restaurang, vissa frysta lågpriskycklingfileer, grillad kyckling, smörgåspålägg (vissa har en lapp på sig nu att de
inte innehåller smakförstärkare), färdiga maträtter som man kan
köpa i affären, chips/ostkrokar etc. Om man aldrig fått i sig
dessa ämnen tycker man oftast inte om dem men det är ett väldigt
beroendeframkallande ämne: Har du någonsin fastnat med handen i
chipsskålen när du väl börjat äta-THATS WHY!?. Detta ämne ökar
även hunger! (kinamat och färdigrätter är de värsta källorna).
Det finns naturligt glutamat i vissa råvaror men det är det KONSTGJORDA som är farligt!
Tips: KRAV-märkta produkter är ALLTID fria från detta ämne, Ekologiska produkter är också oftast fria från detta.
Nu har jag babblat på för länge med risk att tappa ert intresse. Jag tar
resterande ämnen i kommande inlägg! Men visst är vi överrens om att vi
vill tanka kroppen med så bra bränsle som möjligt för att kunna vara/bli så starka som möjligt!? :)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar